Kulturskole under press

May 19, 2020  •  Leave a Comment

Asker kulturskole, Oskar S. Christensen og Dagny R. Zachariassen

 

I Norges mange kommuner er det en stadig kamp om midler. Alltid. Den kjedelige diskusjonen om årsverk og kutt. Litt for ofte virker det som om det er kulturmidlene det er lettest å kutte i. Det gjør meg så fortvilt at man ikke evner å se at en kulturskole er mye, mye mer enn små mennesker "som spiller surt" på instrumentene sine... 

I Vestvågøy kommune i Lofoten har kommunen nå foreslått å kutte tre årsverk i kulturskolen. Det er 25% av de som jobber der!!

Asker kulturskole, Andreas Guzman Johnsen

 

 

Jeg begynte å spille kornett da jeg var ti år gammel. 

Etter å ha spilt ei stund fikk jeg endelig lov til å være med i Juniorkorpset på Sortland. Korpstida var uhyre viktig for meg, ikke minst på grunn av det sosiale. Det var der jeg fant folka mine, det var der jeg kunne være meg selv.

Og  tillegg til det musikalske aspektet, lærte jeg meg noter, samspill, jeg lærte meg å lytte, å være tålmodig, å vente, jeg lærte meg å kontrollere nervene, jeg lærte meg at det var trygt å bli sett og jeg lærte meg å elske både musikk og mennesker.

 

Maria og Ingrid Ose

 

Uten en velfungerende kulturskole hadde jeg gått glipp av så uendelig mye livskunnskap!

Vi har nettopp gjennomført en annerledes 17.mai. En 17.mai der korpsene igjen ble en viktig del av feiringen. Jeg har sett bilder av små barn som løper etter korpsmusikken, gamle mennesker som tørker tårene når korpset kommer rundt svingen. Og i denne tiden der mange av oss har vært innestengt i hjemmene sine har musikken vært så innmari viktig.

 

Maja Bugge

 

Uten kulturskolene går vi glipp av mulighetene til å følge små mennesker, som spiller surt(!) på instrumentene sine, til å bli de musikerne vi feller tårer av under høytider, begravelser og pandemier.

 

Niklas Sebastian Grenvik

 

Dette er min bildehyllest til store og små musikere som jeg har fått lov å fotografere. Jeg heier på dere alle! 

 

Daniel Thorell

 


Comments

No comments posted.
Loading...