Begynnelsen på ei historie om ei brygge

August 05, 2019  •  3 Comments

Snart er et flunkende nytt nummer av bladet Kvinner&Klær på vei ut i butikkhyllene. Og vår historie om Linn Elise og Holten Brygge havner snart i papirsorteringa. Et avsluttet kapittel for medieverdenen. Men for Linn Elise er dette bare begynnelsen.

For selv om bladet med intervju skrevet på glanset papir av journalist Kristina R Johnsen, og med mine bilder som breiet seg over seks helsider, snart skal forvitre, så lever denne historia videre på egen hånd. Holten Brygge står der fortsatt. Eieren er fortsatt Linn Elise. Og jeg er overhodet ikke ferdig med denne historia. Dette var begynnelsen. Og jeg skal være med på ferden videre.

 

Det var Enok Johnsen som bygde det som en gang var en butikk på Holten. I 1895 gikk seks mann i gang. Tre år brukte de på arbeidet, for her var det ikke snakk om å få hjelp av maskiner. Alt ble gjort for hånd. Butikken ble flittig brukt av folk som kom seilende eller roende fra hele Vesterålsdistriktet. Her ble de utrustet med redskaper, motorolje, proviant og mel. Blant annet.

Kilde: Bladet Vesterålen 02.07.1977

 

Kassaapparatet som fortsatt er en del av brygga, er det samme som ble brukt dengang!

Jeg skal innrømme at jeg faktisk har besøkt brygga før jeg fikk nøkkel av Linn Elise i fjor vår. For noen år siden arrangerte jeg nemlig fotokurs på Sortland. Siste dagen tok jeg med meg fotoelevene for å fotografere på Jennestad Handelssted. På veien fikk jeg en innskytelse om å stoppe noen hundre meter før. For der lå Holten Brygge. Jeg har jo kjørt forbi denne brygga i alle år, men aldri gått ned dit. Det gjorde jeg og de andre fotografene denne vårdagen. 

Dette var lenge før Linn Elise kjøpte brygga. Og akkurat denne dagen sto den ulåst! Døra var åpen! Vi kunne ikke tro våre egne øyne. Så med stor ærbødighet gikk vi forsiktig inn i brygga. "Leave nothing but footprints" er regelen som gjelder når fotografer går inn i forlatte bygninger. Og det var dette vi hadde i bakhodet da vi fotograferte der inne. Ikke røre, bare fotografere. Det var en helt fantastisk opplevelse for oss alle - det kan jeg skrive under på. Det føltes som om vi hadde oppdaget en glemt juvel. 

 

Og så kom våren i fjor, 2018. Igjen "oppdaget" jeg denne brygga på mine fotografiske kjøreturer, men denne gangen ville jeg ha tillatelse fra eieren. Jeg ville inn dit, ta med meg en modell og fotografere. Via Facebook fikk jeg flere tips til hvem som kunne eie brygga, men etter en telefon til en hyggelig mann i Tromsø, hadde jeg fått navn og nummer til Linn Elise. Hun var på reise i India akkurat da, så jeg sendte henne en melding. Og fikk svar!

I løpet av kort tid fikk jeg fotografert i brygga med modell, og jeg traff også Linn Elise den påfølgende sommeren og tok portrettbilder av henne i brygga. "Den nye husfrua i Holten brygge" var min arbeidstittel på fotograferinga.

 

I skrivende stund er det ingen konkrete fremtidsplaner for brygga. Lokalbefolkninga der oppe i nord sa til Linn Elise da kjøpekontrakten var underskrevet: -Nå har hun kjøpt seg arbeid!

-Folk tror nok at jeg er stinn av penger, flirte Linn Elise, da jeg møtte henne. -Men det eneste jeg er rik på, er otermøkk!

 

Saken som har stått i KK, skrevet av journalist Kristina R. Johnsen kan du lese her: Linn Elise i KK.

I går snakket jeg med Linn Elise. Det siste hun sa til meg var:

-Du skal få være med på reisen. Du er liksom blitt en del av den nå. 

 


Comments

Hilde Larsen(non-registered)
Kjempeflott historie og fantastiske bilda ♥
Liss(non-registered)
Så fin historie. Glede mæ t fortsettelsen
Vigdis karlsen(non-registered)
Wow så flottKjør ofte forbi der,Minna fra æ var lita dukka opp.
Lykke til videre med reisa
No comments posted.
Loading...