Moren min er ikke bare moren min

February 01, 2019  •  Leave a Comment

Skuespiller Annamåd Leukhardt, bosatt i Oslo. Oppdrag: Castingbilder.

Dagen startet med knallrød himmel. Sola lekte bak åskammen og jeg tenkte bare YES, for et lys! 

Da jeg ankom min fotografiske destinasjon, snødde det tett. Her var det sannelig kort vei mellom glede og frustrasjon. For jeg skulle møte den nyutdannede skuespilleren Annamåd Leukhardt til castingbildefotografering. Heldigvis var det en gangtunnel vi kunne bruke som vårt fotostudio denne dagen slik at vi slapp snø i håret.

Nydelig jente, lett å jobbe med. Jeg var sannelig glad for at hun også hadde takket ja til å være med på mitt tekst-foto-skuespiller-prosjekt. Teksten hun hadde valgt seg, hadde hun sendt meg på forhånd. Og den traff meg som en knyttneve i magen. Meg og forfatteren Gro Dahle. Det er en lang, lang, lang kjærlighetshistorie. Jeg har et nært forhold til hele forfatterskapet hennes, og det å plutselig se en av hennes tekster skinne mot meg fra skjermen, ja, det gjorde inntrykk. I 2008 lagde jeg teaterforestillingen "Mitt lille en-hund-show" basert på Gro Dahles dikt og noveller med tematikken mor/datter-forhold. Denne tematikken har jeg jobbet så mye med og den sitter i ryggmargen.

Annamåd sendte meg et dikt jeg ikke hadde hørt før. Moro, moro. Sammen skapte vi bilder i et univers jeg kjenner så godt. Gjett om jeg koste meg!

 

 

"MOREN MIN ER IKKE BARE MOREN MIN" - GRO DAHLE

"Moren min er ikke bare moren min, 
hun er også alt det andre,
hvert eneste ord i forbifarten,
hvert blikk i gangen,
hver dårlige samvittighet.
Hun kommer inn på kjøkkenet
i en jakke av bekymring,
står i gangen
med lommene fulle av tårer,
legger en hånd på skulderen min
tyngre enn sement.

Vi eier denne tyngden sammen,
samarbeider om hver krangel.
Hva er det nå da? sier hun
når jeg må sette meg ned.
Er du dårlig? sier hun.
Hvorfor fikk jeg aldri noen søster? sier jeg."

 


Comments

No comments posted.
Loading...